Continu met de digitale vingers in de grond

Een betrouwbare en regelmatige bodemvochtmeting verschaft een teler waardevolle informatie over de staat van de grond waar in gekweekt wordt. Bodemvochtmeting betekent heel simpel gezegd het vastleggen van de hoeveelheid vocht in een bepaalde volume aan grond. Maar eigenlijk dekt die beperkte definitie van bodemvochtmeting de lading van de functie tegenwoordig niet meer. Het volumetric water content (VWC) geeft weliswaar het percentage bodemvocht weer, maar ondertussen worden er nog veel meer waardes gemeten.

Wij maken gebruik van de sensoren van de METER Group en van Acclima. Beiden gerenommeerde bedrijven die bijzonder goede en nauwkeurige sensoren maken. Maar met alleen een sensor ben je er niet. Zoals altijd gaat het erom wat je met de data van die sensor doet.

Onze slimme software berekent het VWC percentage niet alleen over “gewone grond” maar ook op basis van “soilless media”. Ideaal wanneer bijvoorbeeld steenwol als bodem gebruikt wordt in plaats van traditionele aarde.

Wat minstens zo belangrijk is, is de berekening van de EC waarde. De EC-waarde is het zoutgehalte in je substraat of het voedingswater. Dit is een goede indicatie van de beschikbare voedingsstoffen. Ook hier kan je weer op 2 manieren de data bekijken en berekenen we 2 waarden. Ten eerste meten we de pore EC, oftewel het EC gehalte wat in de mat terecht komt bij de watergift. Ten tweede meten we de bulk EC, oftewel de EC die achterblijft na drain en wateropname van de plant.

Tezamen met de bodemtemperatuur krijg je op deze manier belangrijke data inzichtelijk zodat je ziet wat er daadwerkelijk in het groeimedium gebeurt.

De online portal presenteert de verschillende datakanalen per sensor overzichtelijk. Doordat je in staat bent om de onder en bovengrens van toelaatbare of gewenste waarden in te stellen wordt je direct op de hoogte gebracht wanneer er problemen ontstaan. Zo helpt betrouwbare data jou op ieder moment het beste resultaat te behalen.

Zo geven we jou als teler de tools om nauwkeurige data om te zetten in concrete acties waarmee je het beste haalt uit jouw kas.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs