Klimaatmeting in de hoogte en breedte

We bieden het al aan sinds 2008, maar sinds de introductie van de batterijgevoede geventileerde sensor kan het klimaatsysteem van Wireless Value jaarrond gebruikt worden. Ondertussen doen veel telers ervaring op met de klimaatsensoren en wordt zowel in het horizontale als het steeds populairdere verticale vlak gemeten.

Homogeen kasklimaat

Voor de energiebalans is het van groot belang dat het klimaat zo gelijk mogelijk is. Dat monitor je niet met een enkele klimaatbox van je klimaatcomputer. Door het ophangen van draadloze sensoren op verschillende plekken in de kas zie je de echte verschillen ontstaan. Een van de grote pluspunten is dat je op deze manier bijvoorbeeld je ventilatie- en schermstrategie kan verfijnen. Bij welke schermstand zie je verschillen ontstaan en hoe verbeter je de homogeniteit van het kasklimaat onder wisselende condities?

Inzicht in het verticale vlak

Bij groentegewassen zoals tomaat en komkommer wordt ondertussen ook veel in het verticale vlak gemeten. Met geventileerde sensoren is het interessant om te meten wat het temperatuurverloop is bij de substraatmaat, de vrucht, de kop en boven het scherm. Op deze manier krijg je veel inzicht in wat de plant ervaart over een etmaal. Wat is de invloed van instraling en uitstraling? Wat voelt de plant tijdens de periode van belichting en welke invloed heeft een ontvochtigingsinstallatie met betrekking tot temperatuur en RV tussen het gewas?

In het online portal wordt dit verloop en de effecten van bepaalde handelingen goed duidelijk gemaakt. De sensoren zijn eenvoudig op de plaats te slepen waar ze in de kas zijn geïnstalleerd, zodat je online dashboard een digitale kopie wordt van je kas. De draadloze sensoren zijn gemakkelijk te installeren en te verplaatsen, wat flexibiliteit biedt in het monitoren van verschillende delen van een kas zonder gedoe met bekabeling. Zo kun jij op de plekken waar dat nodig is de juiste informatie verzamelen om de teelt te optimaliseren.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs