Meten en sturen op basis van draadloze sensoren

Wat te doen als je extra parameters wilt monitoren tijdens het kweken van zachtfruit. Zeker als een groot deel van het fruit in het open veld wordt geteeld wil je geen installatie waarbij honderden meters kabel moet worden getrokken. In dit geval is een draadloos systeem de beste oplossing. Juist met Wireless Value Agri kunnen grote afstanden gehaald worden tussen sensor en Base Station.

Powerplants in Australië levert een verscheidenheid aan producten en diensten met betrekking tot tuinbouwtechniek. Op basis van de wensen van een van hun klanten zijn ze in contact gekomen met Wireless Value.

Voor een grote zachtfruit teler in Australië is het van belang om een draadloos plug & play systeem te installeren die bodemvocht, bodemtemperatuur en bodem EC kan meten. De zachtfruitplanten staan in potten onder half open plastic boogtunnels. De kwekerij beslaat enkele tientallen hectaren.

De energie voor de sensoren en de modules wordt geleverd door een solar paneel met bijbehorende accu. Het solar systeem is zo gedimensioneerd dat de accu voldoende vermogen heeft om dagen in totale duisternis stroom te leveren aan de sensoren.

Het GPRS/Internet Base Station stuurt de data door naar de Wireless Value Online applicatie. Op deze manier is het mogelijk om op afstand in te loggen waarbij een overzichtelijk dashboard alle data weergeeft.

De klant wilde graag dat het Wireless Value systeem een koppeling kreeg met de PRIVA computer .  In nauwe samenwerking met PRIVA is deze koppeling tot stand gekomen.

Door gebruik te maken van een sensornetwerk is de klant nu in staat om op meerdere plekken de teelt te monitoren en analyseren. De meetdata wordt gebruikt om de watergift te optimaliseren in combinatie met gezonde EC waarden.

Dankzij deze succesvolle opzet zijn er nu vergelijkbare systemen operationeel in USA, Australië, Mexico en China.