Temperatuur meten in bruggen

Storingen voorkomen door draadloze temperatuurmetingen in bruggen

In de zomer worden bruggen vaak zo heet dat ze gekoeld moeten worden door de brandweer. En in de winter kunnen de temperaturen juist dalen tot ver onder nul. Een brug en de bijbehorende technische ruimten moeten hiertegen bestand zijn. Een kritieke storing kan veel ongemak veroorzaken: slechte doorstroom, hoge kosten en veel frustratie. Hoe krijg je inzicht in de temperatuurswisselingen?

Temperatuur in technische ruimtes

Wat is het effect van zomerse weersomstandigheden op de temperatuur in de technische ruimtes en kelders van bruggen? Dat was een vraag waar Ingenieursbureau Antea een antwoord op moest geven. Hoe? Aan de hand van draadloze sensoren van Wireless Value. Hiermee konden ze waardevol advies geven over een optimaal beheer.

Vereiste meetdata

De gevraagde meetdata moesten aan een aantal vereisten voldoen. Voor de data moest gelden:

  • Over een langere periode uitgevoerd
  • Nauwkeurig
  • Hoge datadichtheid (veel metingen per dag)
  • Makkelijk te verzamelen

Draadloze platform Wireless Value

Antea maakt al geruime tijd gebruik van het draadloze platform van Wireless Value. Voor dit project was er alleen een uitbreiding nodig met een aantal draadloze temperatuursensoren. Deze sensoren plaatste Antea op verschillende plaatsen in de technische ruimtes en kelders. Deze sensoren kunnen aangesloten op een netwerk, waardoor je de data realtime kunt uitlezen. Voor dit project was dat echter niet nodig. Daarom werd er gebruikgemaakt van de bufferfunctie en de lange accuduur van onze sensoren. Hiermee werden de metingen over de hele periode opgeslagen en bewaard tot het moment van uitmeten.

Seizoensmeting in technische ruimte bruggen Antea
Temperatuursmeting met draadloze sensoren

Stappenplan metingen

Vervolgens zag het project er zo uit:

  • Draadloze sensoren plaatsen
  • Drie maanden laten hangen
  • Ophalen en uitlezen
  • Advies uitbrengen

Metingen voor besparing en optimalisatie

Wanneer grijp je in bij het beheer van bruggen? Vaak zien we dat beheerders actie ondernemen op basis van gevoel. Maar actie op basis van metingen is veel nauwkeuriger.  Want als je weet wat er gebeurt, weet je ook precies wanneer je moet ingrijpen of wat je moet aanpassen. Dankzij temperatuurmetingen in bruggen worden storingen voorkomen en worden onnodige verspillingen tegengegaan.

Duurzaam meten

Wij geloven in de kracht en waarde van draadloos meten. Het is onze overtuiging dat draadloos meten de wereld veiliger, gezonder en duurzamer maakt. Benieuwd hoe onze producten jou kunnen helpen te besparen en te optimaliseren?

Betrouwbaar

Exacte en betrouwbare meetdata

Beschikbaar

Meetdata altijd binnen handbereik

Betrokken

Altijd een oplossing op maat