Temperatuur meten in bruggen

Bruggen en de bijbehorende technische ruimtes zijn onderhevig aan de Nederlandse klimaatomstandigheden. Dit betekent hoge temperaturen in de zomer en temperaturen onder 0 in de winter. De gevolgen kunnen soms veel ongemak met zich meebrengen. Zo moeten bruggen worden gekoeld door de brandweer of worden ze soms zelf ingekort door Rijkswaterstaat om problemen in de zomer te voorkomen. Een kritieke storing op een plek met een hoge doorstroom betekent hoge kosten en ontevredenheid.

Data

Ingenieursbureau Antea is gevraagd om gedurende de zomer temperatuurmetingen uit te voeren in de technische ruimtes en kelders onder een aantal bruggen. Deze metingen moesten gedurende lange tijd worden uitgevoerd, nauwkeurig zijn en hoge datadichtheid hebben. Enkele metingen per dag zijn dus onvoldoende. Na deze meetperiode moet de data context gegeven worden om er zo conclusies aan te verbinden. Alhoewel de data niet real-time ingezien hoefde te worden, waren er dus wel belangrijke eisen op het vlak van betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en de eenvoud van acquisitie.

Oplossing

Antea maakt al geruime tijd gebruik van het draadloze platform van Wireless Value. Dit betekende dat een uitbreiding met temperatuursensoren zou voldoen. Omdat real-time data geen vereiste was is er voor gekozen gebruik te maken van de buffer in de sensoren. Door de lange batterijlevensduur en de grote buffer hoefde men alleen maar de sensoren te plaatsen en deze na 3 maanden weer op te halen. De data werd automatisch uitgelezen wat een grote hoeveelheid betrouwbare data heeft opgeleverd. Dit gaf Antea de mogelijkheid om de opdrachtgever te voorzien van een onderbouwd en technisch correct advies.

Seizoensmeting in technische ruimte bruggen Antea