Hoe loadcellen jouw teelt verbeteren

In de moderne glastuinbouw speelt technologie een sleutelrol in het verbeteren van de productie en efficiëntie. Een belangrijke innovatie in de manier waarop we naar plantengroei in kassen kijken, is het gebruik van loadcellen. Maar hoe werkt dat dan? We nemen je mee en laten zien hoe deze technologie jou kan helpen om de groei van jouw gewassen te optimaliseren.

Wat zijn loadcellen?

Loadcellen, zoals onze LC10 en LC100, zijn geavanceerde meetinstrumenten die kracht of belasting omzetten in een elektrisch signaal. Dit zorgt ervoor dat veranderingen uiterst nauwkeurig kunnen worden vastgelegd. Maar hoe worden deze toegepast in de glastuinbouw? Het antwoord ligt in de precisie waarmee we de ontwikkeling van planten kunnen monitoren en beïnvloeden.

De waarde van precisie

Stel je voor dat je loadcellen gebruikt tussen de tralies waar jouw tomaten of komkommers groeien. Dit is wat ze voor jou kunnen betekenen:

Gewicht van de planten bijhouden
Hiermee krijg je inzicht in de algemene gezondheid en groei van je planten.

Oogst en snoeiwerk registreren
Zowel de opbrengst, het gewicht van de oogst, als het gesnoeide blad wordt apart geregistreerd en opgeteld. Dit geeft je een duidelijk beeld van de productie per vierkante meter.

Registratie van het fijne werk
Activiteiten zoals dunnen, dieven, en het weghalen van blaadjes uit de kop kunnen worden geïdentificeerd, wat waardevolle data oplevert over het effect van deze taken op de bruto biomassa.

Nu we inzicht hebben in de bruto biomassa toename en het effect van handelingen aan de plant kunnen we de volgende stap zetten!

Je teelt optimaliseren

Want het echte voordeel van loadcellen komt naar voren in de analyse van de ‘netto’ groei. Door de groeigegevens te analyseren en de veranderingen die optreden bij activiteiten aan de planten, kun je periodes ontdekken waarin de groei minder is of zelfs terugloopt. Dit biedt kansen voor verfijning van de teeltstrategie:

Suboptimale omstandigheden herkennen
Door groeigegevens te koppelen aan teeltactiviteiten, kun je specifieke acties zoals het openen en sluiten van schermen, watergift en luchting nauwkeuriger aanpassen.

Inspringen op weersomstandigheden
Inzicht krijgen in hoe lichte en donkere dagen invloed hebben op de groei, zodat je kunt anticiperen op weersveranderingen.

Resultaten van experimenten beoordelen
Objectieve evaluaties maken over verschillen in behandelingen, variëteiten, en bemestingsstrategieën.

Stress bij planten snel opmerken
Vroege detectie van stressvolle omstandigheden voor de planten, vaak voordat deze met het blote “telersoog” te zien zijn.

Continu inzicht

Een van de grootste voordelen van het gebruik van loadcellen is het vermogen om continu, dag en nacht, inzicht te bieden in de gezondheid en groei van de planten. Dit betekent dat je proactief kunt handelen, nog voordat potentiële problemen zichtbaar worden in de kas.

Loadcellen bieden een significante bijdrage aan hoe we plantengroei in kassen kunnen beheren. Dankzij hun nauwkeurige metingen en analyses krijg je waardevolle informatie om je teeltstrategie te verfijnen. Dit resulteert in gezondere planten, hogere opbrengsten en een meer duurzame glastuinbouw. Door loadcellen op te nemen in jouw meetsysteem kun je een belangrijke stap voorwaarts maken in het optimaliseren van je teeltprocessen.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs