Waarde halen uit (on)zichtbaar licht

Licht. Het is essentieel voor planten in de kas om goed te kunnen groeien. Zonder licht geen plant. Maar een teveel aan licht kan ook nadelige gevolgen hebben.

In de kas zijn we goed bekend met de verschillende soorten licht. Zo kennen we natuurlijk de instraling in Joule of Watt en PAR om het fotosynthese licht te meten.

Lichtsensoren gebruiken we o.a. als extra datakanaal om de data van andere sensoren te verrijken. Zo vullen de gegevens over licht data over gewicht, vocht en klimaat verder aan. Ook zien we de lichtsensoren steeds vaker ingezet worden in vertical farming. Met name bij PAR licht is het namelijk van groot belang om ook het spectrum te kunnen meten wat door LED licht wordt uitgezonden.

Ook in de ‘gewone’ kas kan een lichtsensor waardevolle data leveren. Door lichtsensoren in de kas te plaatsen krijg je, met name bij PAR, een goed inzicht van het spectrum aan licht dat de plant daadwerkelijk krijgt onder het glas. Het effect van krijten of ongewenste vervuiling van het kasdek wordt dan duidelijk zichtbaar.

De twee lichtsensoren kunnen ook gecombineerd worden om zo de hoeveelheid par per joule zichtbaar te kunnen maken. Immers, een hele zonnige dag hoeft niet per se een dag te zijn met de hoogste parsom.

In combinatie met een gewichtssensor maken we ook de lichtefficiëntie duidelijk ten opzichte van de groei van de plant. Zo grijpen de verschillende draadloze sensoren naadloos op elkaar in om de teelt verder te digitaliseren en zo een efficiëntere bedrijfsvoering binnen handbereik te krijgen.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs