Slimmer gewicht meten op (weeg)schaal

In een eerder artikel over gewichtsmeting deden we al een methode voor gewichtsmeting uit de doeken. Dit doen we onder andere met sensoren die de opgaande steel van de plant meten. Ook hebben we wat robuustere sensoren die een deel van de gewasdraad kunnen meten. Op deze manier kan je makkelijk 16 tot 32 planten meten.

Maar om gewicht te meten kun je ook gebruik maken van draadloze weegschalen. Deze hebben we in eerste instantie ontwikkeld voor het meten in potplanten zoals hortensia. Door een aantal potten met druppelirrigatie op een weegschaal te zetten krijg je zo per kraanvak een goed inzicht in de watergift en de verdamping daarna. 

In plaats van handweegschalen elke dag langs te lopen en het gewicht op te schrijven krijg je nu real-time 24 uur per dag informatie over het verloop van het gewicht. Zeker met de lange hete zomers die we steeds meer zien is deze data goud waard omdat je zo precies kunt zien of een extra waterbeurt nodig is.

De weegschaal wordt tegenwoordig ook ingezet om de substraatmatten van o.a. tomatenplanten te meten. Hier is de watergift uiteraard in kleinere beurten en kunnen we dankzij de nauwkeurigheid van de weegschaal exact de watergift en de drain meten. Ook kunnen we dan vervolgens wat zeggen over de water uptake van de plant. 

Met slimme algoritmes kunnen we al die data omzetten in waardevolle informatie voor jou als teler. We werken samen met diverse partijen in de glastuinbouw om te kunnen sparren en de informatie zo waardevol mogelijk te maken. Dit doen we door inzichten door data te combineren met de jarenlange ervaringen van telers om zo continu te optimaliseren.

Zo geven we jou als teler de tools om nauwkeurige data om te zetten in concrete acties waarmee je het beste haalt uit jouw kas.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs