Van lichtgewicht naar zwaargewicht met data

Wat zegt het gewicht van een plant nu écht? Het meten van het gewicht van een plant is meer dan alleen een grafiekje over tijd laten zien. De ontwikkeling van het gewicht van een plant inzichtelijk maken wordt pas zinvol als je er iets mee doet en verbanden kunt leggen.

De LC10 sensor voor draadloze gewasmeting meet het gewas met behulp van een loadcel die tot 10 kilogram kan meten. De sensor hangt tussen de staaldraad en de gewashaak en meet zo het opgaande gewas; voornamelijk vruchtgroenten. De meetdata wordt in grammen doorgestuurd zodat je nauwkeurig gewicht kunt bepalen. 

Maar hoe zet je dan de volgende stap? We werken samen met verschillende partijen in de glastuinbouw om inzicht te krijgen in de waarde van de verzamelde data. Daaruit blijkt dat het combineren van sensoren van groot belang is om verder inzicht te krijgen en te ontdekken wat bepaalde acties voor gevolg hebben op gewicht, en hoe gewicht weer van invloed is op andere parameters. 

Zo hebben we een groeimodel gemaakt op basis van een instralingssensor. Je kunt zelf in het online dashboard specifieke waardes weergeven zoals joule per kilo vrucht, percentage joule nodig voor vruchtgroei en nog veel meer. Op deze manier krijg jij als teler op dagbasis inzichtelijk wat je volgens dit model aan groei zou moeten kunnen halen. De sensoren in de kas laten zien wat de werkelijke groei is. Ook kun je mogelijke plantenstress zien en wordt de oogst per sensor berekend.

Deze informatie geeft jou als teler belangrijke inzichten in de teeltstrategie en de optimalisatie daarvan. Ook is het mogelijk om op deze manier verschillende afdelingen onderling te monitoren en vergelijken. Waardevolle informatie als er per afdeling verschillen in de strategie worden aangehouden. Zo kun je proefondervindelijk bewijzen wat de optimale teeltstrategie is.

Door slim om te gaan met data ga je van lichtgewicht naar zwaargewicht en haal jij meer uit je kas.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs