Klimaatmeting in de kas bewijst zijn waarde

Klimaatmeting is een continu terugkerend item in de glastuinbouw. Tien jaar geleden was klimaatmeting nodig om inzicht te krijgen in de temperatuur en vochtverschillen in (semi-)gesloten kassen. Bij dit type kas was het nodig om op basis van meetdata vernieuwd inzicht te krijgen in het klimaat.

Tegenwoordig is klimaatmeting juist nodig om zo scherp mogelijk te kunnen telen, rekening houdend met verbruikte energie en plantbelasting. Door ook nu weer met een draadloze sensorset een groot deel van de kas te monitoren is het mogelijk om te zien of je wel of niet ‘over het randje’ gaat.

Wireless Value is al sinds 2008 leverancier van deze sets. Het monitoren van het klimaat over het horizontale vlak of juist over verschillende hoogtes kan veel inzicht geven. We weten uit de praktijk dat telers met behulp van deze set hun scherm strategie verder verfijnen en optimaliseren.

Uit verschillende praktijkvoorbeelden blijkt dat het draadloos uitmeten van het verwarmingsnet in de kas tot verbijsterende resultaten kan leiden. Zo is uit een klimaatmeting al eens gebleken dat een sectie in de kas verkeerd was aangesloten en ten opzichte van de rest precies andersom liep qua aanvoer en retour. Hierdoor was het creëren van een gelijkmatig kasklimaat onmogelijk. Zonder een goede meting van het verwarmingsnet zou dit geleid hebben tot verlies van inkomsten waarbij de oorzaak moeilijk te achterhalen zou zijn.

De data vergaard met onze draadloze sensoren wordt eenvoudig gevisualiseerd met een online portal dat continu verbeterd wordt. De data kan tegenwoordig bijvoorbeeld via Google Maps eenvoudig over de kas gelegd worden om zo verder inzicht te krijgen in specifieke gebieden in de kas. Ook zijn 3D visualisatie modellen in de maak om beter inzicht te geven in meerlaagse monitoring. Hiermee heb jij als teler een gedetailleerd beeld in het klimaat van jouw kas voor een optimaal resultaat.

Doe meer met data

Haal meer uit jouw kas door draadloos te meten

Meer blogs